Het betonrapport van Natuurpunt

29 Augustus 2018

Het betonrapport van Natuurpunt

Bekijk hier het volledige rapport

Op 27/8/2018 werd het betonrapport van Natuurpunt gepubliceerd waarbij Brecht één van de slechtste leerlingen van de klas is.

Qua betonsnelheid, de open ruimte die per dag verloren ging tussen 2005 en 2015, staan we op de 12de plaats van de 308 gemeenten. Per dag ging er maar liefst 545m² aan open ruimte verloren, daar waar het Vlaamse gemiddelde 201m² bedraagt. Beschikbare bouwgrond, dit wil zeggen oppervlakte open ruimte bedreigd door betonnering is nog 390ha. Het Vlaamse gemiddelde ligt op 258ha.

Koploper in dit rapport is Hoogstraten met 815m²/dag aan open ruimte die volgebouwd wordt, in onze regio scoren ook Merksplas en Wuustwezel ondermaats.

Het volgende gemeentebestuur zal belangrijke keuzes moeten maken: blijven we alle woonuitbreidingsgebieden aansnijden, tot Sint-Lenaarts, Brecht en Overbroek net zo vol zijn gebouwd als Sint-Job? Of zal het nieuwe gemeentebestuur, daar waar juridisch mogelijk, een halt durven toeroepen aan de ongebreidelde bouwwoede van grote projectontwikkelaars?

Een consequent beleid inzake ruimtelijke ordening, met een nieuw ruimtelijk structuurplan voor Groot Brecht, kan de mobiliteitsdruk stabiliseren, de nog resterende open ruimte vrijwaren en vervolgens ook de prijzen van huren en kopen binnen de perken houden. Aan het nieuwe gemeentebestuur om deze uitdaging aan te gaan.

Bekijk hier het volledige rapport

Wil je nog meer weten over het betonrapport, dan kan je terecht op de website van Natuurpunt